At leve med Colitis Ulcerosa eller Crohns sygdom

Få hjælp til et liv med Colitis Ulcerosa eller Crohns sygdom hos Psykolog Tacha R. Hviid, Lyngby Hovedgade 96, st., 2800 Lyngby

Tacha Reinhold Hviid er

Autoriseret psykolog, cand.psych.aut.
Specialist i Sundhedspsykologi og Klinisk psykologi

Tacha Reinholdt Hviid står bag sundhedspsykolog.dk

Colitis Ulcerosa og Crohns sygdom er udbredte kroniske tarmsygdomme, som indebærer en betændelsestilstand i tyktarm og/eller tyndtarm. Sygdommen er usynlig for omgivelserne, men kan i perioder være invaliderende for den ramte.

Kender du symptomerne på Colitis Ulcerosa og Chrons sygdom?

Mere end 50.000 mennesker i Danmark lever med en af de to diagnoser.

Sygdommene kan komme til udtryk dels i form af symptomer, der er direkte relateret til tarmfunktionen, såsom 

  • mavesmerter
  • diarre
  • akut afføringstrang
  • oppustethed
  • luft i maven 

og dels i form af mere uspecifikke symptomer på, at kroppen er belastet af sygdom. Det kan være for eksempel træthed, feber, led- og muskelsmerter samt hovedpine. 

Få hjælp til at omstille dit liv

At skulle omstille sig på at leve med en sygdom som Colitis Ulcerosa eller Crohns sygdom er derfor at skulle forholde sig til de forestillinger, du gør dig om fremtiden, på ny.

Det kan ikke gøres på en gang, men er en gradvis tilpasning, hvor du over årene finder ud af, hvad det betyder for dig at have sygdom inde på livet.

I perioder kan det være sorgfuldt at se de forestillinger om fremtiden, du har haft, nu ikke kan lade sig gøre, som du havde forventet. I andre perioder træder sygdommen i baggrunden, og du kan tillade dig mere, end du havde troet.

Er du overvældet?

Netop disse skift og konstante behov for at skulle forholde sig, vælge, prøve at vurdere hvad der kan lade sig gøre, kan være meget belastende og også ensomme. Især kan det være svært med en sygdom, som har usynlige og tabubelagte symptomer, f.eks. relateret til afføring.

Et eksempel er, at sygdommen kan gøre det nødvendigt at spise og drikke anderledes, have brug for pauser eller gå tidligt hjem, når andre kan blive ved. Forandringer som omgivelserne lægger mærke til og måske er uforstående overfor, fordi de ikke kan se, hvad der foregår inden i dig.

Livet med sygdom griber ind på de fleste arenaer i livet – parforhold, familie, venner, arbejde og fritid. Jeg ser derfor ofte klienter, som har svært ved at finde balancen mellem de krav sygdommen stiller og så deres forventninger til et godt liv.

Psykologhjælp til mennesker ramt af Colitis Ulcerosa eller Crohns sygdom 

I samtalerne berører vi både de meget konkrete, praktiske og de dybe følelsesmæssige aspekter af at leve med sygdom. Begge dele er del af processen med at finde vej i et liv, som folder sig ud anderledes, end du har forventet.

Jeg vil skabe trygge og fortrolige rammer, hvor vi kan tale om det, som er svært eller grænseoverskridende at tale om med dem omkring dig. Der kan være skamfulde følelser involveret, og også nogle gange et behov for at skåne dine nære for svære følelser eller frygt for fremtiden.

Sammen vil vi afsøge mulighederne for at skabe overskuelige forandringer, som gør mærkbare forskelle. Det kan være muligheder for at skåne dig i hverdagen ved at bede om hjælp eller justere på prioriteringer. Det kan ligeledes være overvejelser om, hvordan du inddrager dine nære i, hvordan du har det.

I 2023 bidrog jeg til pjecen “Colitis Ulcerosa – Håndbog til patienter og pårørende”. I pjecen findes et link til et kort videoindslag, hvor jeg fortæller lidt om livet med sygdommen.

Tag kontakt for hjælp vedrørende Colitis Ulcerosa eller Chrons sygdom

Du kan kontakte mig pr. mail, telefon eller sms. Ønsker du at jeg skal ringe dig op, er du også meget velkommen til blot at sende  en sms med navn og telefonnummer.

Jeg vil ringe tilbage, hurtigst muligt, næsten altid samme dag. Du er velkommen til at skrive et tidsrum, som passer dig særligt godt eller ikke passer for dig.

NYHED: Få vejledning omkring dækning fra sundhedsforsikring her

Symptomer

Læs mere om de temaer inden for psykologi du kan arbejde med hos mig:

Klik på temaet for at læse mere