At være pårørende
Er du pårørende, er der hjælp at hente hos Psykolog Tacha R. Hviid, Lyngby Hovedgade 96, st., 2800 Lyngby
Tacha Reinhold Hviid er
Autoriseret psykolog, cand.psych.aut.
Specialist i Sundhedspsykologi og Klinisk psykologi
En familie ramt af sygdom
Når et menneske rammes af alvorlig sygdom, er det ofte en hel familie, der rammes.
Følelser som angst, vrede, sorg og irritabilitet er almindelige i svære livssituationer. De kan dog være særligt svære at rumme, hvis de mennesker, der som regel kan hjælpe og støtte, også selv er i krise.
Det er almindeligt at fortie de værste bekymringer omkring sygdom, for ikke at belaste dem vi holder af. Det kan skåne for en tid. Men det kan også skabte afstand – og med tiden kan afstanden blive så stor, at det bliver svært at nå hinanden.
Sygdom rammer hele livet
Når dem vi elsker – eller vi selv – bliver ramt af sygdom, bryder det med antagelser omkring livet, som vi normalt tager for givet. Vi baserer vores dagligdag på at vi, i det store og hele, kan det samme i dag og i en rum tid fremover, som vi kunne i går.
Når sygdommen så rammer og forandrer vores livsvilkår, bliver vi rystede og ofte ramt af frustration, vrede og afmagt over at stå i noget dybt uretfærdig og tilfældigt.
Dette kan være nogle af grundene til, at både den sygdomsramte og de pårørende føler sig mærket af sygdomsforløbet også længe efter lægens “raskmelding”.
Psykologsamtaler med mennesker ramt af alvorlig og kronisk sygdom
I vores samtaler vil vi beskæftige os både med de konkrete, praktiske og de følelsesmæssige aspekter af livet som pårørende. Du vil få et trygt og fortroligt rum at vende dine overvejelser med, og sammen vil vi søge efter muligheden for overskuelige forandringer, som kan gøre mærkbare forskelle.
Mit arbejde med kronisk sygdom
Jeg har erfaring med arbejdet med alvorligt syge mennesker og deres pårørende fra Kræftens Bekæmpelse og Scleroseforeningen. Derudover har jeg i en årrække undervist i “Psykiske reaktioner på kronisk sygdom” og lavet kommunikationstræning på medicinstudiet.
I de senere år har jeg medvirket i en bog om hovedtraumer samt en række små film om whiplash/piskesmæld. Begge dele er rettet både mod de sygdomsramte og deres pårørende. Derudover er jeg en del af den gruppe psykologer, som Parkinsonsforeningen henviser til.
Du kan se en film specifikt om at være pårørende her:
Tæt på en whiplashramt – finder du under Til pårørende: http://whiplashguiden.dk/
I mit arbejde har jeg stiftet bekendtskab med en lang række alvorlige og kroniske lidelser. Sygdomme jeg har været i berøring med gennem mit kliniske arbejde er, bl.a.:
-
Parkinson
-
Sclerose
-
Kræft
-
Piskesmæld / Whiplash
-
Hovedtraumer / hjernerystelse
-
Migræne
-
Epilepsi
-
Colitis Ulcerosa
-
Crohns sygdom
-
Diabetes
-
Fysiske handicaps
-
Hjertesygdomme
Offentligt tilskud til psykologhjælp ved alvorlig sygdom
Oftest vil du, når du eller en nærtstående er ramt af alvorlig sygdom, kunne få en henvisning til en psykolog tilknyttet sygesikringen fra egen læge. Dog skal du henvises senest 12 mdr. efter sygdommens start. Desværre er der mange gange lang ventetid til disse psykologer.
Ønsker du hurtig opstart af et forløb, vil jeg kunne tilbyde dig en tid indenfor 1-2 uger.
Tag kontakt for at få hjælp til at være pårørende
Du kan kontakte mig pr. mail, telefon eller sms. Ønsker du at jeg skal ringe dig op, er du også meget velkommen til blot at sende en sms med navn og telefonnummer.
Jeg vil ringe tilbage, hurtigst muligt, næsten altid samme dag. Du er velkommen til at skrive et tidsrum, som passer dig særligt godt eller ikke passer for dig.
NYHED: Få vejledning omkring dækning fra sundhedsforsikring her
Symptomer
Læs mere om de temaer inden for psykologi du kan arbejde med hos mig:
Klik på temaet for at læse mere