Lavt selvværd og dårlig selvtillid
Få hjælp til at få styr på selvværd og selvtillid hos Psykolog Tacha R. Hviid, Lyngby Hovedgade 96, st., 2800 Lyngby
Tacha Reinhold Hviid er
Autoriseret psykolog, cand.psych.aut.
Specialist i Sundhedspsykologi og Klinisk psykologi
Hvad er forskellen på selvværd og selvtillid
Selvtillid handler om det jeg kan. Det vil sige at en person med høj selvtillid har en fornemmelse af at kunne klare og finde ud af meget, mens et menneske med lav selvtillid har meget lille tro på sine egne evner.
Selvværd handler om den jeg er. Et menneske med højt selvværd har en opfattelse af sig selv som en god nok person også når de begår fejl, finder sig selv i en pinlig situation eller kommer til at såre en de holder af. Et menneske med lavt selvværd vil derimod kunne overvældes af følelser som vrede, tristhed eller skam, når livet byder på store udfordringer. Dette kan være ekstremt pinefuldt.
Det vi ikke kan, vil som regel handle om noget konkret, noget der kan øves. Under en problematisk lav selvtillid – fornemmelse af ikke at kunne finde ud af noget eller ret meget – ligger som regel et lavt selvværd.
Det er det lave selvværd, nemlig den skamfulde følelse af at være forkert, som står i vejen for enten at øve sig på det man ikke kan finde ud af, eller at slippe det og fokusere på noget der passer bedre/er vigtigere eller lettere at gå til.
Hvordan opleves lavt selvværd?
Det kan være at du har svært ved at sige fra. Måske får du ikke prioriteret dig selv tilstrækkeligt i en travl hverdag eller har svært ved at stille krav til omgivelserne om, hvad du har brug for fra dem. Hvis du har lavt selvværd kan du blive
overvældet af følelser, såsom:
- tvivl
- frustration
- magtesløshed
- raseri
- tristhed
- ensomhed
- stor selvkritik
- skamfølelse
Symptomerne kan også være fysiske og vil da ofte ligne dem som opleves ved en krise.
Hvordan arbejder jeg med lavt selvværd?
At arbejde med selvværd i terapi oplever jeg ofte handler om at lære sig selv bedre at kende og vigtigst af alt at opøve en større tolerance og kærlig overbærenhed. De fleste mennesker, der kæmper med lavt selvværd, har også meget selvkritik.
At arbejde med selvværd handler som oftest også om at arbejde sine relationer til andre. Lavt selvværd kommer ofte til udtryk i konfliktsituationer. Disse konflikter kan blive opfattet som kampe, der enten skal vindes eller tabes. Det føles ofte som om der er langt mere på spil end blot den aktuelle konflikt, nemlig den skam, der er forbundet med at føle sig forkert.
Et vigtigt element i samtaler om selvværd er at finde en balance, hvor samspillet med omgivelserne ikke præges af store, afgørende kampe, hvor du bliver meget sårbar og selvkritisk. Målet er at du bliver bedre til at tage vare på dig selv, og dermed kan møde livets udfordringer med større tryghed og tro på at du vil kunne klare dig.
Vil du arbejde med at styrke din selvtillid og dit selvværd
Du kan kontakte mig pr. mail, telefon eller sms. Ønsker du at jeg skal ringe dig op, er du også meget velkommen til blot at sende en sms med navn og telefonnummer.
Jeg vil ringe tilbage, hurtigst muligt, næsten altid samme dag. Du er velkommen til at skrive et tidsrum, som passer dig særligt godt eller ikke passer for dig.
NYHED: Få vejledning omkring dækning fra sundhedsforsikring her
Symptomer
Læs mere om de temaer inden for psykologi du kan arbejde med hos mig:
Klik på temaet for at læse mere